Tradiční politické strany mají novou konkurenci

26.08.2014

Tradiční politické strany mají novou konkurenci

Karvinsko - Zavedené a silné politické strany versus nové strany a hnutí, i když často se jmény, která už s politikou zkušenosti mají. A samozřejmě tradiční strany „do počtu". Tak se dá stručně naznačit, kdo všechno svede v říjnu boj o hlasy voličů. Asi nepřekvapí, že kandidují zástupci KSČM, ODS, KDU-ČSL, TOP 09, NEZÁVISLÍ a Piráti.

Sociální demokracie, která má dominantní postavení prakticky na všech radnicích v okrese, bude mít ve volbách řadu nových soupeřů. Nejvíc asi v Karviné, kde se před volbami zkonsolidovala hned pětice nových hnutí ANO 2011, Karviňáci s Adámkem, Změna pro Karvinou, Spolu pro Karvinou a Občanská konzervativní strana. Ze složení kandidátek se dá celkem jednoduše vyčíst, že je to především opozice vůči v Karviné momentálně monopolně vládnoucí ČSSD.

Například sdružení Změna pro Karvinou má kandidátku sestavenou ze jmen lidí, kteří aktivně působí ve sdružení Karviňáci proti těžbě. Konkurencí sociálním demokratům bude bezesporu sestava kolem původně komunistického zastupitele Josefa Adámka i hnutí ANO 2011, které kandidátku postavilo na ve městě známých jménech.

Jak říká politoložka Jiřina Pavlíková, vznik nových politických subjektů právě před volbami je buďto reakcí na dění ve velkých a zavedených stranách, nebo výsledek ambicí lidí, kteří chtějí do politiky. „Mnohdy je to výsledek štěpení nějaké frakce v té které straně. Také za tím ale může být snaha o ukojení ambicí těch, kteří neuspěli v předchozích volbách či byli rozčarováni z povolebního vývoje ve straně, za kterou kandidovali," říká Jiřina Pavlíková.

Kandidátka ČSSD v Karviné nepřekvapí. První příčky obsadili lidé ze současného vedení radnice. Naopak už v seznamu nefiguruje jméno dlouholetého zastupitele, náměstka primátora a současného poslance Ladislava Šincla.

Společné kandidátky postavili lidovci se Stranou zelených a sdružení Naše Karvinsko a TOP 09. Kandidátek je dohromady 11.