TOP 09 podle průzkumu stále sílí. Už by porazila ČSSD i ODS

10.08.2010

TOP 09 podle průzkumu stále sílí. Už by porazila ČSSD i ODS

Raketový vzestup TOP 09 pokračuje. Strana, která letos poprvé kandidovala ve volbách a nyní má pět křesel ve vládě Petra Nečase, se už podle průzkumu agentury SANEP vyhoupla do pozice nejsilnější v zemi. TOP 09 by v červenci předstihla jak ČSSD, tak ODS. Od vzniku samostatné ČR vedla přitom v preferencích prakticky stále jedna z těchto stran. Překreslování politické mapy země tak pokračuje. Ve volbách do Sněmovny získala TOP 09 necelých 17 procent voličů a ve Sněmovně je třetí nejsilnější s 41 poslanci. Nyní už má strana založená Miroslavem Kalouskem s Karlem Schwarzenbergem podporu 22,8 procenta občanů, ukázal průzkum SANEP mezi 3 273 respondenty. A i když jen o statisticky zanedbatelné dvě desetinky procenta, přesto předstihla dosud vedoucí sociální demokraty, kteří po volbách skončili v opozici. Oranžoví mají nyní podporu 22,6 procenta dotázaných. Třetí ODS má mírný odstup - podporuje ji 21,1 procenta občanů.

"Ukazuje se, že dřívější voliči ODS, kteří přešli k TOP 09, zůstávají věrní této straně," komentoval SANEP výsledky svého průzkumu, které zveřejnil právě v den, kdy má pražská organizace topky formálně potvrdit jako svého lídra do podzimních voleb v Praze bývalého guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmu. Právě v Praze TOP 09 porazila ODS už ve volbách do Sněmovny.

Pokračující vzestup strany, která ve vládě získala významná křesla - zahraničí, finance, zdravotnictví, práce a sociální věci (a k nim navíc ještě kulturu) - ukázal už průzkum jiné agentury Factum Invenio, který byl zveřejněn v úterý. V podzimních volbách by se podle něj hlavní střet mohl odehrát mezi konzervativní TOP 09 a levicovou ČSSD. Volební potenciál TOP 09 s podporou Starostů a nezávislých dosahuje až 1,76 milionu hlasů, v případě ČSSD je to podle Factum Invenio zhruba 1,67 milionu hlasů, ke třetí ODS se hlásí 1,5 milionu lidí.

Agentura SANEP výsledky svého průzkumu interpretuje tak, že voliči sociálních i občanských demokratů kladně ohodnotili odchod Jiřího Paroubka a Mirka Topolánka z čela těchto stran. "Naopak propad zaznamenala strana Věci veřejné, která se zejména kvůli provázanosti některých ministrů a náměstků se společností ABL setkává i s jistou kritikou premiéra Nečase," uvedl SANEP ve zprávě k průzkumu. Věci veřejné mají nyní podle agentury podporu 9,1 procenta občanů a mírně zaostávají za komunisty s podporou 10 procent dotázaných. Až na prudký vzestup TOP 09 a pokles KSČM jsou ale pohyby u dalších stran v rámci statistické chyby.

Přes velký vzorek dotázaných může hrát roli také to, že průzkum probíhá na internetu, k němuž část voličů přístup nemá a zveřejněná čísla jsou stranické preference, které zohledňují i názory lidí, kteří tvrdí, že by k volbám nešli.

zdroj idnes.cz