TOP 09: Chceme být otevření lidem

11.08.2010

Rozhovor s předsedou TOP 09 v Karviné.

TOP 09: Chceme být otevření lidem

Rozhovor s předsedou TOP 09 v Karviné.

29-tiletý Ing. Martin Ferfecki, předseda a kandidát TOP 09 za Karvinou, tvrdí, že vnímá každodenní problémy obyvatel Karviné, které je trápí a chce je řešit.

Jak se díváte na poslední čtyřleté politické dění ve městě?

Naše strana ještě neměla tu možnost zasáhnout do dění na komunální úrovni.  Stejně jako  početná skupina našich členů z Karvinska citlivě vnímám veškeré nedostatky, které se v místní politice dějí a budu se snažit toto dění ovlivnit ve prospěch Karviňáků. Tím mám na mysli účinnější hospodaření s obecním rozpočtem a vymýcení klientelismu při realizaci investičních akcí z veřejných financí.

Kdybyste měl zhodnotit, co se dosavadnímu vedení města povedlo a co ne, na co byste upozornil?

Myslím si, že stávající oranžovo-modrá radnice hospodaří neefektivně a jsem přesvědčen o tom, že detailním rozborem investic a  průhledným zadáváním veřejných zakázek lze dosáhnout úspory v nákladech o pětadvacet až třicet procent. Na Vaši otázku tedy odpovídám takto : ve skutečnosti se  toho v investičních akcích povedlo o třetinu méně, než by se při dobrém hospodaření mohlo povést.. Pokud nám dají občané Karviné důvěru bude TOP 09 prosazovat průhledný výběr realizačních firem a to přednostně z našeho regionu. Nebude dále existovat hra lobbystů a zprostředkovatelů, kteří pak zakázky často realizují prostřednictvím levných mimoregionálních subdodavatelů, což mívá často  dopad na kvalitu realizovaného díla.

Co ještě chcete nabídnout karvinským voličům?

Chceme nabídnout seriózní práci a  ukončit předrevoluční kamarádské vazby, které stále existují a lidem velmi vadí. Nabízíme nové tváře a chceme našim občanům trpělivě naslouchat.

S jakými problémy se město potýká, co byste v něm chtěl změnit?

Karviná je dnes již neprávem považována za město „dělnické třídy“ se silným komunistickým myšlením. Věřím, že voliči v těchto volbách dají svým hlasem  celé republice konečně najevo, že chceme být moderním městem se schopnými lidmi, kteří se umí přizpůsobit požadavkům pracovního trhu, umí se postarat o své rodiče, prarodiče a kteří nedovolí zneužívat sociální systém těmi, kteří Karviné kazí dobré jméno.

Jaká rozhodnutí či akce současného vedení města byla špatná, nebo která byste změnil?

Změnám na radnici by měl předcházet detailní audit hospodaření a vyvození osobní zodpovědnosti za případné nesrovnalosti. Netroufám si teď o čemkoliv říct, že je to „špatné“, pouze si myslím, že se to dá dělat jinak a lépe. Radní se musí zodpovídat především lidem, nikoliv pouze svým politickým stranám, které  na radnici reprezentují. Budeme tedy usilovat o realizaci těch investic, které jsou v zájmu Karviňáků, nikoliv těch, které vycházejí pouze z politických zájmů   oranžové nebo modré politické strany, protože se to tak někomu v Ostravě nebo Praze líbí.

Jaký je váš volební program, co chcete pro Karvinou udělat?

Zajímají nás nejvíce skutečné problémy Karviňáků. V našem volebním programu se budeme určitě věnovat  sportu a volnému času, dopravní situaci ve městě, vzdělání a zaměstnanosti, zneužívání sociálního systému nepřizpůsobivými občany, kteří tak v podstatě diskriminují slušné lidi a důležitým  bodem bude určitě ekologická zátěž regionu a téma „spalovna“.

Sedmkrát o městě:

1/ Volební vize pro město v jedné větě

Karviná bude moderním, univerzitním, lázeňským a hlavně vyhledávaným městem, které se umí postarat o své občany

2/ První změna po případné výhře ve volbách

„Otevřeme“ radnici občanům Karviné. Budeme demokraticky uplatňovat většinový názor občanů, chceme u klíčových témat organizovat místní referenda.

3/ Nejoblíbenější místo

Zpravidla je to pro každého místo, které má rád, kde má rodinu, své přátele, vzpomínky na své dětství, atd. I já to vnímám stejně, proto je pro mne tímto místem Karviná.

4/ Nejošklivější místo

Nejošklivější místo je pro všechny to, kde se setkává s estetickými nedostatky či nebezpečím a necítí se tam dobře. Ptáte-li se na podobné místo v Karviné, pak bohužel musím říct, že počet míst, která by se dala označit za ošklivá je stále více než dost. Ćeká nás v tomto směru stále hodně práce.

5/ Nejvýznamnější rodák (a proč)

Nebudu jmenovat jednotlivce. Jsem hrdý na každého člověka, ať už to je lékař, učitel, sportovec, umělec, nebo jakýkoliv slušný člověk, který dokáže naše město důstojně reprezentovat a je na svůj původ z Karviné náležitě hrdý.

6/ Noční můra (co nejhoršího by se městu mohlo stát)

Obávám se, že by v případě volebního neúspěchu pravicových stran mohlo dojít k návratu komunistů k moci, to by zabránilo celkový příliv financí do Karviné a zastavilo rozvoj města.

7/ Sen (co by ve městě udělal, kdyby se nemusel ohlížet vůbec na nic, na peníze, koalice, prostě na nic).

Zdravý člověk má tisíce přání, nemocný jen jediné. I Karviná má své nemoci. Rád bych Karvinou uzdravil. Obyvatelé Karviné musí mít zajištěnou práci, zdravotní péči, vzděláni, důstojné stáři a musí se v Karviné cítit bezpečně.

Co ve městě změníte do roku 2014:

Nechte se překvapit. Určitě si nemyslíte, že nyní poskytnu ostatním politickým stranám návod, co nejvíce trápí naše voliče a ve kterých bodech našeho programu s námi nejvíce sympatizují. Náš volební program není jen reklamní a marketingový materiál, sloužící k předvolební prezentaci prázdných slibů, …je to sociologická studie potřeb obyvatelstva a studie proveditelnosti zároveň. Jsme zodpovědní našim voličům a logicky, občané nemají důvod nás volit, pokud nedokážeme vnímat každodenní problémy, které je trápí. Ale my tyto problémy vnímat umíme!