Rozhovor s lídrem TOP 09 Romanem Farářem

28.09.2010

Rozhovor s lídrem TOP 09 Romanem Farářem

1. Co považujete za hlavní úkol pro město v novém volebním období? Jak jej chcete dosáhnout?

Karviná se potýká s mnoha problémy. Za ten nejhlavnější však považuji postupné vylidňování města, což má za následek související stagnaci či pokles téměř ve všech oborech a činnostech, kulturu, sport a služby nevyjímaje. Tento sociologický jev musíme zastavit a usilovat o udržitelnost obyvatel a posílení cestovního ruchu lepší propagaci města Karviná navenek. O současném stavu města svědčí i fakt, že v nedávném hodnocení 50 měst ČR co do úrovně kvality života dopadla Karviná na 48 místě, horší už byl jen Most a Litvínov.

2. Do čeho chcete nejvíce investovat a kde na to chcete získat prostředky? Budete ochotni kvůli tomu město zadlužit?

Tento dotaz je příliš odborný na to, abych na něj stručně odpověděl. V tuto chvíli neznáme strukturu příjmu obecní pokladny ani případný objem závazků města, které vytvořili stávající nebo minulí radní. Investice je třeba pečlivě vážit a udělit jim prioritu dle okamžité potřeby obyvatelstva, tzn. rádi bychom primárně vyřešili např. havarijní stav komunikací mimo centrum města apod. Finanční zdroje vidíme nejen v možnostech čerpání strukturálních fondu EU, ale i v prosazení realizace investičních celků (např. výstavba KIC) s maximální využitelnosti místních firem. Další finanční rezervy najdeme efektivnějším nakládáním s obecními prostředky ve smyslu transparentního zadávání výběrových řízení formou elektronických aukcí, čímž hodláme výrazně ušetřit.

3. Počítáte s privatizací obecního majetku?

Obecní majetek je z velké části našim kulturním dědictvím a máme povinnost v tomto pokračovat. Vedle toho však může existovat majetek, který je pro obecní rozpočet pouze zátěží. Je-li v majetku města něco podobného, budeme se snažit vždy maximalizovat přínos pro městský rozpočet.

4. S jakou stranou či koalicí budete ochotni po volbách spolupracovat, s jakou nikoliv?

Rádi budeme spolupracovat s každou demokratickou politickou stranou, se kterou najdeme na komunální úrovni programovou shodu.