Rozhovor s lídrem TOP 09 Karviná

01.09.2010

Rozhovor s lídrem TOP 09 Karviná

Romana Faráře, „srdcaře“ Karvinské házené, není nutno představovat jako sportovce. Hrál 28 let házenou a z toho 15 let na profesionální úrovni ve které získal 7 titulů MISTRA ČR. Teď se připravuje na nový ročník soutěže ve funkci sekretáře klubu.

V průběhu dvou let by se měl stát prezidentem klubu. Letos překvapil svou kandidaturou do komunálních voleb. Zajímalo nás, co se za tímto jménem skrývá a co jej do komunální politiky vede.

Jak byste charakterizoval sám sebe?

Budu stručný. Jsem člověk, který jde vždy za svým cílem a nebojí se realizovat své sny. Politické vzory zatím nemám, jinak to byl můj otec.

Proč jste se připojil k TOP09?

Ke straně jsem se připojil v září minulého roku, protože byla nová na naší politické scéně a její program mě zaujal. Strana je plná lidí, kteří již dosáhli dobrých výsledků ve svých profesích.

Odlišuje se TOP09 od jiných politických stran?

Nehledám odlišnosti v programech různých stran. Myslím, že na komunální úrovni je důležité především, aby všichni lidé usilovali o to, co je pro město nejlepší a ne, co je v programu té či oné strany.

Co Vás vede do komunální politiky?

Chtěl bych mít možnost ovlivnit život v Karviné. Od podzimu jsme dali dohromady dobrý tým lidí, kteří budou bojovat za ozdravení Karviné. A já věřím, že budeme schopní naše plány realizovat. Kdybych o tom nebyl přesvědčen, do voleb bych nešel.

Která oblast z volebního programu je Vám nejbližší?

Mně konkrétně je nejbližší oblast sportu, ve které se dá najít spousta řešení na problémy, které jsem zmínil v odpovědi na předchozí otázku. Sám jsem otcem dvou dětí a byl bych nerad, kdyby se v budoucnu zařadily do některé z těchto partiček.

Jakéj sou slabiny Karviné?

Jako nedostatek vidím malou propagaci našeho města nejen v rámci ČR, ale také v celé EU. Nelze po několikaletém útlumu těžby považovat Karvinou pouze za hornické město. Karviná je zajímavá lokalita ve spádové oblasti cca 800.000 obyvatel, kterým musíme umět nabídnou nejen lázeňskou péči v Darkově, ale i jiné kulturní, sportovní a společenské vyžití, což bude v přímém důsledku i příliv dalšího kapitálu místním podnikatelům. Slabé místo tedy vidím v nízkém cestovním ruchu a v krátké udržitelnosti turistů v našem městě.

Co uděláte jako první, vyhrajete-li volby?

Jako první věc uděláme to, že otevřeme radnici občanům a budeme naslouchat jejich připomínkám a přáním. S tím mám bohužel i já osobně negativní zkušenosti a rady typu  Musíš je na městě neustále otravovat, mě přímo urážejí a určitě nejsem jediný. Na radnici by měli sedět zodpovědní lidé, kteří nebudou problémy odsouvat podle stupně vytrvalosti lidí, jež se řešení dožadují.