Roman Farář je srdcařem a nebojí se realizovat své sny

08.10.2010

Roman Farář je srdcařem a nebojí se realizovat své sny

Handball Club Baník OKD Karviná je jednoznačně nejlepším klubem novodobé historie české házené. Pátého května 2010 zdolali karvinští házenkáři ve fantastické atmosféře vyprodané domácí haly tradičního rivala ze Zubří a zvedli nad své hlavy už podvanácté mistrovský pohár pro vítěze domácí extraligy. Se svými spoluhráči se radoval také hrající sekretář klubu Roman Farář. Ten se na rozhodujícím vítězství podílel čtyřmi brankami a sehrál nezastupitelnou roli v obraně.

Roman Farář hrál házenou 28 let, z toho patnáct na profesionální úrovni. V letech 2000 až 2002 dovedl v roli kapitána svůj tým ke třem zlatým medailím v řadě. Po úspěšném působení na tuzemských palubovkách si chtěl vyzkoušet,  jak chutná házená v zahraničí. Nejdříve oblékal dres rakouského Kremsu, v Itálii hájil dva roky barvy Conversana, rok hrál ve Fasanu na jihu Apeninského poloostrova.

Srdcař karvinské házené se do Baníku vrátil v létě 2008, aby díky svým letitým zkušenostem zastával pozice vedoucího mužstva a klubového sekretáře. V průběhu uplynulé sezony nejdříve nahradil zraněného spoluhráče, nakonec zůstal na soupisce týmu až do závěrečného extraligového hvizdu a výrazně pomohl k zisku mistrovského titulu. Nyní Farář definitivně končí, v příštím roce nenastoupí ani v průběhu soutěže, ani na play off. Stěhuje se do kanceláře, hodlá se plně soustředit na práci sekretáře a sní o tom, že by se mohl stát prezidentem klubu.

Odborníci si vždy cenili Romana Faráře jako výtečného obranáře, mistra "černé práce", obětavého, všestranného a variabilního hráče, který byl schopen nastoupit na jakémkoliv postu. Nyní čekají na Romana nové výzvy. Na poli úřednickém, funkcionářském i politickém. Chce být svému městu prospěšný při řešení nezaměstnanosti a kriminality, v oblasti sociální a samozřejmě sportovní, která je mu nejbližší. S politikou sice zatím nemá žádné velké zkušenosti. "Jsem v řadě ohledů skutečným nováčkem" , říká o sobě skromně. Do sportu vstupoval také jako naprostý začátečník. A stal se z něho ostřílený matador, mistr i reprezentant České republiky. Především proto, že šel vždy za svým cílem a nebál se realizovat své sny.