Plný sál univerzity bouřil, jednalo se o těžbě pod Starým Městem

30.03.2012

Plný sál univerzity bouřil, jednalo se o těžbě pod Starým Městem

Karviná – Více než tisícovka lidí dorazila v pátek vpodvečer do velké auly místní fakulty, kde se konalo setkání se zástupci OKD, kteří lidem oficiálně oznámili, že důlní společnost chce v nejbližších dvaceti letech těžit pod jejich domy v části Staré Město uhlí a že těžba bude mít na jejich příbytky vliv. Mnohdy fatální.

Lidé z managementu OKD a zástupci Dolu Karviné se snažili lidem vysvětlit všechny důsledky, jaké by případná těžba mohla mít, což se lidem nelíbilo. Obviňovali OKD z manipulace se znalci, ze zamlčování některých faktů a mnohdy měl moderátor diskuse co dělat, aby některé rozvášněné řečníky vůbec ukočíroval.

Fakta jsou však jasně daná. OKD chce těžit pod Starým Městem, a aby k tomu získalo povolení, musí mít vyřešeny střety zájmů s vlastníky jednotlivých nemovitostí. Nabízí jim výkupy na základě znaleckého odhadu, nebo přestěhování do nových domů v Karviné-Mizerově, kde již má připravenou lokalitu pro zhruba 150 nových domů.

P.S. Z vedení karvinské radnice se setkání nikdo nezúčastnil.