OKD chce rozšířit těžbu pod Karvinou a vystěhovat až pět set lidí

30.03.2012

OKD chce rozšířit těžbu pod Karvinou a vystěhovat až pět set lidí

Karviná – Společnost OKD plánuje další těžbu pod Karvinou navzdory tomu, že připraví o domov přes pět set lidí. V ohrožení se ocitá navíc i průmyslová zóna, která zaměstnává další dva tisíce místních. Město s novým dolováním však souhlasí – argumentuje tím, že Karvinsko je region uhlí.

Záměr rozšířit těžbu pod Karvinou už společnost OKD oznámila ministerstvu životního prostředí. Svou budoucnost tak teď začínají řešit nejen místní obyvatelé, ale i firmy. Například Jiří Kotas, majitel společnosti vyrábějící výtahy, která působí v karvinské průmyslové zóně, tvrdí, že podle uzavřených smluv už se na dotyčném území těžit nemělo.

Primátor města Tomáš Hanzel (ČSSD) však ujistil, že firmy budou přestěhovány v rámci města nebo nejbližšího okolí, aby nedošlo ke ztrátě pracovních míst. Podle mluvčího OKD Vladimíra Sobola jsou jednání s firmami z karvinské průmyslové zóny teprve v počátcích.

Rozšíření těžby by se dotklo i místních obyvatel. Jiří Rašík, obyvatel karvinského Starého Města, je jedním z těch, které by plánovaná těžba připravila o domov. A ne poprvé. "Postavili jsme si to tady náhradou za rodinný dům, který nám OKD zbouralo v Darkově v roce 1996," říká.

Dvacet milionů nedobytých tun černého uhlí může Karvinou i odříznout od zbytku České republiky. Dokud se bude těžit, nebude se totiž stavět ani železniční koridor spojující město s Polskem a Slovenskem.