Nepřistoupení České republiky ke smlouvě o fiskální unii

13.02.2012

Jistě ani Vás neminuly zprávy o nepřistoupení České republiky ke smlouvě o fiskální unii. Jak víte, TOP 09 chtěla od počátku chránit pozici naší země ve středu integračního proudu a ke smlouvě, jež bude podepisována až v březnu, se nyní připojit.

Přestože se podařilo do textu smlouvy prosadit většinu požadavků naší vlády, vyjádřil premiér Petr Nečas odmítavé stanovisko a posílil tak, téměř nezvratně, obraz České republiky jako nečitelného a nespolehlivého partnera. Dokonce i důvody, které pan premiér představil jako rozhodující, jsou nerelevantní a pro mnohé nesrozumitelné. „Například to, že bude problém s referendem, které ale navrhla ODS. Nejdříve si tedy referendum prosadím, a pak se zase odvolám na to, že to neprojde přes referendum. To je podařená politika,“ říká předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Rovněž argument týkající se účasti na euro-summitech není relevantní. Je-li totiž pro Českou republiku natolik zásadní se summitů účastnit, pak odmítnutím podpisu smlouvy děláme přesný opak.

Možná Vás, stejně jako nás, zaujaly tento týden reakce prezidenta Václava Klause, který si, byť s uvedení opět zcela jiných důvodů, odmítnutí smlouvy pochvaloval a navíc nepřímo označil dlouholetého obhájce lidských práv Karla Schwarzenberga za rasistu. Někdy nám zůstává rozum stát…

A nakonec něco příjemnějšího – nový VideoTOP. Nakoukněte pod pokličku církevních restitucí, které budou poslanci schvalovat již v pátek. Zkontrolujte, čemu Jaromír Drábek obětoval páteční odpoledne i to, kam jezdí na "výlety" Miroslav Kalousek a Helena Langšádlová.

VideoTOP 2012/01

Věřím, že Vám v příštím Newsletteru budu moci přinést více dobrých zpráv.

Srdečně

Alžběta Plívová, tisková mluvčí TOP 09