Karviná pohledem Ing. Libora Madeckého

06.10.2010

Ing. Libor Madecki - místopředsada místní organizace TOP09 Karviná a jeden z kandidátu do městského zastupitelství se zamýšlí nad budoucností Karviné.

Karviná pohledem Ing. Libora Madeckého

V nastávajícím volebním období bych se chtěl zaměřit také na témata, která významnou měrou ovlivňují život všech obyvatel a další rozvoj města Karviné.

Jedním z nich je setrvání obyvatel v našem městě. Každý z nás zajisté vnímá velký odliv - především mladých lidí z města, regionu i kraje. Příčinu tohoto stavu vidím především v nedostatku pracovních míst, slabé motivaci obyvatel k setrvání na místě, nedostatečné spolupráci mezi radnicí a regionálními zaměstnavateli. Musíme vnímat mladé lidi jako nastupující generaci, která by měla dále rozvíjet život v našem městě. Zamysleme se proto společně nad tím, co jsme schopni udělat my pro ně a potažmo pak oni pro nás. Z našeho "Programu" jasně vyplývají některé cíle, které by mohly vést k motivaci mladé generace, např. podpora vzniku nových pracovních míst v Průmyslové zóně Karviná, intenzivnější rozvoj spolupráce s regionálními zaměstnavateli, vznik nových pracovních příležitostí ve spolupráci s KIC, motivace malého a středního podnikání na území města. Lidé ovšem vnímají i to, jakým způsobem jsou schopni trávit ve městě svůj volný čas, co dělá město pro rodiny s dětmi, co dělá pro seniory, jak vypadá naše město ve vztahu k okolí, atd.

Je nutné se tedy neodkladně zaměřit na propagaci Karviné nejen na regionální úrovni, ale i na úrovni krajské, celostátní a mezinárodní. V dnešní době již padlo hodně mýtů o vzdálenostech, jazykové bariéře nebo neznalosti prostředí. Pokusme se udělat z našeho města symbol tvrdé, ale poctivé práce našich předků i nás samotných a buďme hrdi na to, že zde žijeme a pracujeme. Pokračujme v rozvoji našeho města nejen k naší spokojenosti tak, abychom se v něm cítili dobře a byli hrdi na to, že v něm žijeme. Využijme potenciálu lázeňství, vysokého školství, pokusme se obnovit původní řemesla a vysvětlit lidem, že jsou pro město opravdu potřební.

Máme před sebou mnoho cílů a nesnadnou cestu. Záleží na každém z nás, jakým způsobem společně Karviné pomůžeme. Neomezujme se u nastávajících voleb na to, jestli je někdo červený, modrý nebo růžový, posuzujme to, zda danému člověku věříme. Volme srdcem a rozumem!

Pro budoucnost města Karviná je to důležitější, než si myslíte.