Kam směřuje Karviná pod vedením asociální ČSSD???

13.05.2012

Kam směřuje Karviná pod vedením asociální ČSSD???

Dne 14.5.2012 v Karviné proběhne setkaní vrchních představitelů ČSSD s občany našeho města. Přijedou s nimi diskutovat o tom, jak jsou kroky reformní vlády nespravedlivé a poškozují středně a nízkopříjmové skupiny obyvatel, rodiny s dětmi nebo seniory.

To mě přimělo zamyslet se nad tím, co slibovala ČSSD v Karviné před komunálními volbami a srovnat to s tím, jak dnes vidí a hodnotí občané města tuto totalitní vládu. Jsou sliby těchto vrchních představitelů Sociální demokracie také jen totožné se sliby představitelů města Karviná před komunálními volbami 2010?

Před komunálními volbami dochází, tak jak to bývá zvykem, z úst politiků, k mnoha slibům. Vzhledem k tomu, že dnes vládnoucí ČSSD na karvinské radnici vládne samostatně, jelikož zvítězila s více než 50 procenty hlasů získaných od volících Karviňanů,  rozhodl jsem se připomenout hlavní cíle, se kterými šla ČSSD Karviná do voleb a jednoduše je porovnat s realitou.

Hlavní cíle ČSSD před volbami do městského zastupitelstva 2010:

1)      Rovnoměrný rozvoj všech městských částí

2)      Více pracovních možností

3)      Lepší životní prostředí

4)      Bezpečné město

Vzhledem k tomu, co se dnes děje v Karviné-Starém Městě ohledně těžby, jasně vidíme, že hned v prvním bodě je velký rozpor. Těžba by se měla dotknout jak Karviné-Starého Města, tak i dalších katastrálních území Karviné-Darkova s historickými lázněmi, ale také Karviné-města, které zahnuje čtvrti Fryštát, Nové Město, Mizerov i Hranice. Dojde ke zničení a vysídlení městských částí. To nemá s rovnoměrným rozvojem všech městských částí nic společného, jde spíše o silně negativní vliv na obyvatelstvo města Karviná.

Podkopáním Starého Města hovoříme o zániku průmyslové zóny Nové Pole, kde dnes pracuje odhadem 2000 lidí, kteří jsou živitelé rodin. Co budou tito lidé dělat? Co budou dělat a kam půjdou firmy, které provozují na této „zóně“ své společnosti? Proč nemůže být Karviná postavena na lehkém průmyslu? Jedná se o vědomou likvidaci pracovních míst! Celý tento systém je naprosto asociální. Je to velký byznys, ze kterého může mít prospěch jen jeden na úkor všech ostatních. Je to ničení toho, co bylo pracně a draze postaveno z peněz daňových poplatníků.

To, že Karvinsko patří k jedněm z nejhorších životních prostředí v ČR, je obyvatelům známo. Pokud se město dohodne a povolí těžbu pod Karvinou, dojde ke zvýšení prašnosti a k nezvratné devastaci krajiny. Neměli bychom raději hledat jiné energetické zdroje a maximum „černého zlata“ ponechat pro příští generace? Začít se zaobírat myšlenkou na změnu krajiny a snažit se udělat Karvinou zelenou, jako tomu bylo kdysi, před dvěma sty lety, než začala důlní činnost? Vyměnit rozsáhlé zakalené vodní plochy, které mají odpuzující efekt, zrušit nekonečná potrubí táhnoucí se podél celé oblasti a šedé trávě dát opět zdraví??!

Co se týče bezpečnosti, tak si dovolím jen připomenout, že v Karviné-Novém Městě se říká odůvodněně „karvinské gheto“  nebo „karvinský Bronx“  a projít ho v noci chce obrovskou dávku odvahy.

Z mého úhlu pohledu se jedná o vybočení od sociálního programu, kterým ČSSD Karviňanům slibovala lepší zítřky. Ve městě vládnou naprosto sami, neměli by se v žádném případě vymlouvat na nynější vládu ani na nikoho jiného!!! Hrozí zničení toho, co vybudovaly generace Karviňanů před námi?

Martin Ferfecki

předseda místní organizace TOP09 Karviná

"* čerpáno z EIA: MZP377"  odkaz: http://portal.cenia.cz/eiasea/detail/EIA_MZP377